#03 Zoekmachine optimalisatie met WordPress

In een eerdere Podcast hebben we aangegeven dat we een website zien als de basis van je online marketing. Wij zien WordPress voor vele ondernemers als een zeer goed systeem om hun website in te bouwen. Echter, bij de bouw moet je ook goed rekening houden met je vindbaarheid. Want enkel een website hebben, zonder enige bezoekers is zonde!
Zoekmachine optimalisatie; SEO optimalisatie; SEO
Aan de ene kant zorg je met behulp van social media en emailmarketing dat je zoveel mogelijk bezoekers naar je website leidt, maar er is nog een andere hele belangrijke tool die nog lang niet aan kracht heeft ingeboet: Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO optimalisatie genoemd. SEO betekent Search Engine Optimization.

 

Wat is eigenlijk zoekmachine optimalisatie?

Vroeger (en dat is pas een paar jaar geleden.. 🙂 ), was zoekmachine optimalisatie eigenlijk ‘the icing on the cake’. Tegenwoordig hoort SEO in je basisrecept te zitten. En een taart zonder boter is eigenlijk… Er zijn mensen die zeggen dat SEO dood is, echter, niets is minder waar! Het is wel steeds meer een specialisme geworden.

Plat geformuleerd is SEO eigenlijk niets meer dan de juiste informatie aanbieden bij de zoekmachines, in plaats van dat je de zoekmachines jouw content zelf laat interpreteren. Het gaat bij SEO het niet alleen om het verkrijgen van zoveel mogelijk verkeer, maar belangrijker is nog dat het gaat om het juiste verkeer.

Waar je bij SEO optimalisatie op moet letten kun je eigenlijk onderverdelen in verschillende onderdelen. Wanneer je aan alle punten aandacht besteed, zal je merken dat je verkeer zich snel positief ontwikkeld. Let op, het is geen wondermiddel. Het gaat voornamelijk om continuïteit en consistentie. Je moet een lange adem hebben, met focus.

Aspecten die wij geheel doorlopen voor een volledige SEO optimalisatie:

 

De initiële opzet

  • Google Analytics; eenvoudig in te stellen en bied je een wereld aan informatie over je bezoekers en je website.
  • Google webmastertools; een gratis tool om continu in de gaten te houden of er geen fouten in je website zitten.
  • Site map; een sitemap vertelt de zoekmachines welke content je op je website hebt en hoe vaak dit wordt bijgewerkt. Dit wordt gebruikt om aan de zoekresultaten aan te bieden.
  • Snelle website; de tijd dit het kost om je website te laden is een factor voor Google. Hoe sneller je site laadt, hoe beter je wordt gewaardeerd door Google. Daarnaast helpt een snelle laadtijd natuurlijk ook in je bounce rate en conversie.
  • Lage bounce-rate; Je bounce-rate is de tijd waarop mensen op je website, of zelfs op een pagina zitten. Wanneer mensen hier maar heel kort zitten (1 of 2 seconden), dan heb je een hoge bounce-rate. Google beoordeeld dan dat je website niet de juiste informatie biedt, met als gevolg dat je wegzakt in de ranking van Google. Probeer dan uit te zoeken hoe het komt dat mensen zo kort op je pagina zitten. Waarom vinden ze niet wat ze verwachtten? Pas nu ook a/b testen toe.
  • Keyword research; of liever gezegd het vinden van de juiste keywords. Waar het op neer komt is dat je zo uitgebreid mogelijk in de huid van je doelgroep moet duiken. Waar zoekt men naar, wat verwacht men en welke worden of zinsneden gebruiken ze tijdens hun zoektocht? Hiervoor voeren we, bij de aanvang van een project, vaak diverse klanten interviews uit.

WordPress gratis?

WordPress gratis, dat bestaat niet. Nee, dat klopt. Want hoewel het systeem voor het grootste deel gratis is, vergt het expertise om te onderhouden, tenzij je hier zelf toe in staat bent.

Dus hoewel WordPress gratis is, betaal je voor je domeinnaam, echter dat is niet afhankelijk van WordPress, dat moet met elke website. Daarnaast betaal je de persoon die je website onderhoud. Mogelijk heb je een uitgebreider theme (ontwerp) gekocht, waar je eenmalig of jaarlijkse kosten voor hebt. Dit zijn echter marginale kosten. Daar heb je het dan mee gehad. Dus is WordPress gratis? Dat is dus heel erg afhankelijk van je situatie en wensen.

 

WordPress voordelen

  • Iedereen kent WordPress als een blogsysteem, echter dat is al lang niet meer van deze tijd. Er zijn zo veel ontwikkelingen geweest op basis van het CMS Platform WordPress. WordPress is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Met WordPress SEO is de code goed te lezen door google.com en dat heb je nodig om beter te optimaliseren.
  • Daarnaast is WordPress eenvoudiger om mee te werken dan een Joomla of Drupal. Wereldwijd is ongeveer 25% van de websites op basis van WordPress. Dat zegt meer dan genoeg over dit systeem. Je kunt een WordPress website helemaal op maat laten ontwikkelen er zijn zoveel mensen die zich daarop gespecialiseerd hebben. Je kunt ze overal vandaan halen: India of hier in Nederland.

 

Beveiliging WordPress

Met elke website heb je te maken met ontwikkelingen en veiligheid updates. Soms heeft een hacker een achterdeurtje ontdekt. De WordPress gemeenschap is dan enorm snel om die gaten te dichten. Er zijn gewoon duizenden mensen die dit platform onderhouden.

Het uitvoeren van updates is echter iets waar veel mensen vaak kritiek op hebben. Hoe zit dat nou precies?

Dat klopt, en dat kan als lastig ervaren worden. Wij zien het echter als een van de WordPress voordelen, want het heeft als gevolg dat je continu met je website bezig bent. Het gaat om bijwerken en het gevolg daarvan is dat je ook met de tekst en het uiterlijk van de website bezig bent.

Hierdoor hoef je niet elke twee drie jaar een hele nieuwe website te bouwen, met hoge kosten. Wij zijn ervan overtuigd dat het je op deze manier juist kosten scheelt en je uitstraling continu beter is. Je WordPress SEO wordt daar ook steeds krachtiger van, want niets is zo funest in je zoekresultaten dan een nieuwe start in je WordPress SEO.

Integratiemogelijkheden met WordPress

Een van de belangrijke WordPress voordelen vinden wij de integratie van WordPress met multimedia. Afbeeldingen en video’s zijn heel eenvoudig in je website te plaatsen. Afbeeldingen worden geoptimaliseerd door te kiezen voor de afmetingen die nodig zijn.

WordPress kun je met alle andere communicatiekanalen koppelen zoals diverse e-mail marketing platformen en social media platformen. Natuurlijk bieden een Joomla of Drupal ook dit soort voordelen en zijn het prima systemen, maar we hebben aangegeven waarom wij een voorkeur hebben om met de WordPress voordelen te werken.

Mocht je nu aan de opstartfase staan in de ontwikkeling van je website dan hebben we nog een checklist voor je beschikbaar die je kan helpen voor de opzetten van een website. Maak hier gebruik van voor de opbouw van je site of om te checken of je voldoet om voor je te werken en goed converteert. Daarmee bedoelen we dat je website je iets moet blijven geven.

Wil je op de hoogte blijven van onze podcasts en een melding krijgen als we een nieuwe podcast vrijgeven? Abonneer je dan via iTunes of Stitcher. Heb je vragen over onderwerpen die wij besproken hebben? Neem dan contact met ons op via contact@linkleaders.nl, maar je mag ons ook benaderen via onze social media kanalen: Marc van Waasbergen of Karin Muller.

Pin It on Pinterest

Share This