Account-Based Marketing: een Stap-voor-Stap Aanpak

Account-Based Marketing (ABM) is uitgegroeid tot een effectieve strategie die bedrijven in staat stelt hun inspanningen te richten op waardevolle accounts in plaats van een breed netwerk uit te werpen. Deze gerichte aanpak zorgt ervoor dat marketing- en verkoopteams samenwerken om specifieke bedrijven te betrekken en te converteren. In deze gids onderzoeken we de betekenis van accountgebaseerde marketing en de voordelen ervan, en bieden we een stapsgewijze aanpak voor het implementeren van een ABM-strategie.

Account-Based Marketing, stap voor stap aanpak

Inzicht in Account Based Marketing

Betekenis Account Based Marketing

In de kern is accountgebaseerde marketing een strategische aanpak die marketing- en verkoopinspanningen op één lijn brengt om hoogwaardige accounts te targeten. In plaats van een breed publiek te bereiken, richt ABM zich op het creëren van gepersonaliseerde campagnes voor individuele accounts, waarbij elk account als een markt van één wordt behandeld. Met deze methode kunnen bedrijven hun berichten en waardeproposities afstemmen op de unieke behoeften en pijnpunten van specifieke bedrijven, waardoor de kans op conversie en een partnerschap op lange termijn wordt vergroot.

Voordelen van een Account Based Marketing aanpak

Account-Based Marketing (ABM) biedt verschillende belangrijke voordelen die het tot een zeer effectieve strategie voor bedrijven maken.

1. Personalisatie: ABM maakt zeer gepersonaliseerde marketinginspanningen mogelijk, waardoor jouw berichten relevanter worden voor elk gericht account. Door in te spelen op de unieke behoeften en uitdagingen van specifieke accounts, vergroot je de kans op betrokkenheid en conversie.

2. Efficiëntie: Door je te concentreren op accounts met een hoge waarde, zorgt ABM ervoor dat middelen efficiënter worden gebruikt. Deze gerichte aanpak vermindert de verspilling van leads met een lage waarschijnlijkheid en richt de inspanningen daar waar de kans het grootst is dat ze positieve resultaten zullen opleveren.

3. Afstemming: ABM verbetert de afstemming tussen marketing- en verkoopteams. Beide teams werken samen om doelaccounts te identificeren, strategieën te ontwikkelen en gepersonaliseerde inhoud te creëren. Dit leidt tot een meer samenhangende strategie, betere communicatie en effectievere lead nurturing.

4. ROI: ABM levert vaak een hoger investeringsrendement op vanwege het gerichte karakter ervan. Door accounts met de hoogste potentiële waarde te targeten, verhoogt ABM de conversiepercentages en de algehele impact op de omzet. Bedrijven melden regelmatig aanzienlijke omzetgroei en succesvolle klantenwerving via ABM.

Samenvattend zorgt de persoonlijke, efficiënte en collaboratieve aanpak van ABM er niet alleen voor dat de marketing- en verkoopinspanningen op elkaar worden afgestemd, maar ook een hogere ROI wordt gerealiseerd, waardoor het een krachtige strategie is voor B2B-marketeers.

marketing b2b

Stapsgewijze aanpak voor Account Based Marketing

Stap 1: Identificeer accounts met een hoge waarde

De eerste stap in een accountgebaseerde marketingaanpak is het identificeren van de accounts die het meest waardevol zijn voor uw bedrijf. Dit kunnen bedrijven zijn die:

 • Zorgen voor de hoogste omzet
 • Goed passen bij jouw product of dienst
 • Passen bij strategische langetermijndoelstellingen van je bedrijf

Gebruik datagestuurde inzichten en analyses om deze accounts effectief te segmenteren en prioriteren. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn onder meer de omvang van het bedrijf, de sector, de geografische locatie en het aankooppatroon. Door jouw inspanningen te richten op accounts die nauw aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen, kun je de toewijzing van middelen optimaliseren en de impact van jouw marketinginitiatieven maximaliseren. Deze gerichte aanpak zorgt ervoor dat jouw marketinginspanningen worden gericht op prospects met de grootste kans op conversie, wat uiteindelijk duurzame groei en succes voor jouw bedrijf stimuleert.

analyse sales funnel

Stap 2: Onderzoek en verzamel inzichten

Nadat je jouw doelaccounts hebt bepaald, bestaat de volgende stap uit het uitvoeren van grondig onderzoek om inzicht te krijgen in hun unieke behoeften, uitdagingen en doelstellingen.

Dit omvat verschillende acties, zoals het analyseren van hun website en inhoud, het onderzoeken van hun aanwezigheid op sociale media, het onderzoeken van trends en pijnpunten in de sector en het identificeren van belangrijke besluitvormers en beïnvloeders binnen de organisatie. Door deze uitgebreide informatie te verzamelen, ben je beter in staat je berichten en aanpak voor elk account aan te passen, waardoor de effectiviteit van uw marketinginspanningen wordt vergroot.

Als je de nuances van elk doelaccount begrijpt, kun je op maat gemaakte strategieën opstellen die aansluiten bij hun specifieke vereisten, waardoor een diepere betrokkenheid wordt bevorderd en de kans op succesvolle conversies wordt vergroot. Deze onderzoeksgedreven aanpak vergroot niet alleen de relevantie van jouw communicatie, maar toont ook een oprecht begrip van de uitdagingen en kansen waarmee jouw doelgroep wordt geconfronteerd, wat uiteindelijk leidt tot betekenisvollere en vruchtbaardere zakelijke relaties.

Stap 3: Ontwikkel inhoud en campagnes op maat

Gewapend met waardevolle inzichten over jouw doelaccounts, is de volgende cruciale stap het maken van gepersonaliseerde inhoud en campagnes die rechtstreeks aansluiten bij de unieke vereisten van elk account. Deze op maat gemaakte aanpak kan verschillende strategieën omvatten, waaronder:

 • Het versturen van op maat gemaakte e-mails en direct mail die ingaan op de specifieke pijnpunten en interesses van de ontvanger.
 • Het creëren van gepersonaliseerde landingspagina’s en microsites die zijn afgestemd op de voorkeuren en kenmerken van elk doelaccount.
 • Het ontwikkelen van op maat gemaakte inhoud, zoals casestudy’s, whitepapers en blogposts die relevante inzichten en oplossingen bieden voor de uitdagingen waarmee het account wordt geconfronteerd.
 • Het implementeren van accountspecifieke advertenties en retargeting-inspanningen om de betrokkenheid te behouden en uw boodschap te versterken.

Het overkoepelende doel is het leveren van waarde en het bevorderen van echte relaties door tegemoet te komen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van elk account. Door jouw inhoud en campagnes af te stemmen op de unieke uitdagingen en doelstellingen van jouw doelaccounts, kun je vertrouwen, geloofwaardigheid en rapport opbouwen, waardoor uiteindelijk de betrokkenheid en conversies worden gestimuleerd. Deze gepersonaliseerde aanpak vergroot niet alleen de effectiviteit van jouw marketinginspanningen, maar versterkt ook jouw positie als vertrouwde adviseur en partner in de ogen van jouw doelgroep.

Stap 4: Accounts betrekken en onderhouden

Effectieve betrokkenheid en koestering zijn essentiële componenten van succesvolle Account-Based Marketing (ABM)-initiatieven. Door gebruik te maken van een multi-channel aanpak kunt u uw doelaccounts op verschillende manieren effectief bereiken en onderhouden:

 • E-mailmarketing: stuur gepersonaliseerde en relevante inhoud rechtstreeks naar belangrijke contactpersonen binnen uw doelaccounts. Stem uw berichten af ​​op hun specifieke behoeften en interesses, waardoor de betrokkenheid en het opbouwen van relaties wordt bevorderd.
  Sociale media: maak contact met uw doelaccounts op platforms zoals LinkedIn, waar u waardevolle inzichten kunt delen, kunt deelnemen aan relevante discussies en betekenisvolle verbindingen kunt leggen met belangrijke besluitvormers en beïnvloeders.
 • Evenementen: Organiseer webinars, workshops of woon brancheconferenties bij waar uw doelaccounts waarschijnlijk aanwezig zullen zijn. Deze evenementen bieden mogelijkheden voor persoonlijke interactie, het opbouwen van relaties en het onder de aandacht brengen van uw expertise.
 • Direct Mail: Stuur gepersonaliseerde pakketten of aanbiedingen naar belangrijke besluitvormers binnen uw doelaccounts. Zorgvuldig opgestelde direct mail-campagnes kunnen de aandacht trekken, betrokkenheid stimuleren en aantonen dat u zich inzet voor het opbouwen van een betekenisvolle relatie.

Consistente opvolging is essentieel om de relatie warm te houden en prospects door de verkooptrechter te loodsen. Door regelmatig te communiceren en waardevolle bronnen aan te bieden, kunt u leads koesteren, vertrouwen opbouwen en uiteindelijk conversies genereren binnen uw doelaccounts.

lead generatie sales

Stap 5: Breng marketing- en verkoopinspanningen op één lijn

Voor een succesvolle accountgebaseerde marketingaanpak is een naadloze afstemming tussen marketing- en verkoopteams essentieel. Deze afstemming omvat verschillende belangrijke componenten:

 • Regelmatige bijeenkomsten: Plan regelmatige bijeenkomsten tussen marketing- en verkoopteams om accountstrategieën, voortgang en eventuele uitdagingen te bespreken. Deze bijeenkomsten bevorderen de samenwerking en zorgen ervoor dat beide teams op één lijn zitten in hun inspanningen.
 • Gedeelde doelen en KPI’s: Stel gedeelde doelen en Key Performance Indicators (KPI’s) vast die aansluiten bij de algemene doelstellingen van uw ABM-strategie. Dit zorgt ervoor dat beide teams naar gemeenschappelijke resultaten toe werken en succes effectief kunnen meten.
 • Samenwerking bij het creëren van inhoud: Werk samen aan het creëren van inhoud om ervoor te zorgen dat marketingmateriaal resoneert met de doelgroep en het verkoopproces ondersteunt. Verkoopteams kunnen waardevolle inzichten bieden in de pijnpunten en voorkeuren van klanten en zo de contentstrategie bepalen.
 • Gezamenlijke accountplanning: voer gezamenlijke accountplanningsessies uit waarbij marketing- en verkoopteams samenwerken om op maat gemaakte strategieën te ontwikkelen voor de belangrijkste doelaccounts. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat de inspanningen worden gecoördineerd en geoptimaliseerd voor maximale impact.

Afstemming tussen marketing- en verkoopteams is cruciaal om accounts efficiënt door het kooptraject te loodsen. Door samen te werken aan gedeelde doelen en een open communicatie te onderhouden, kunnen beide teams elkaar effectief ondersteunen en bijdragen aan het succes van de ABM-strategie.

balans tussen sales en marketing

Stap 6: Meten en optimaliseren

De laatste stap bij het implementeren van een effectieve accountgebaseerde marketingstrategie (ABM) is het continu meten van de prestaties en het optimaliseren van uw inspanningen op basis van datagestuurde inzichten.

Ten eerste de betrokkenheidspercentages. Houd statistieken bij zoals openingspercentages, klikfrequenties en contentbetrokkenheid om de effectiviteit van uw marketingcampagnes te meten bij het trekken van de aandacht en interesse van uw doelaccounts.

Volg het aantal kansen dat door uw ABM-inspanningen wordt gegenereerd, samen met hun waarde. Deze statistiek geeft inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van de leads die worden gegenereerd en hun potentiële impact op de omzet.

Meet het percentage doelaccounts dat door de verkooptrechter gaat en uiteindelijk omzet in klanten. Als u de conversiepercentages begrijpt, kunt u verbeterpunten in het verkoopproces en de effectiviteit van campagnes identificeren.

Meet ten slotte de impact op de omzet. Beoordeel de bijdrage van uw ABM-inspanningen aan het genereren van totale inkomsten. Deze maatstaf geeft een duidelijke indicatie van het rendement op uw investering (ROI) van uw ABM-strategie en de impact ervan op het bedrijfsresultaat.

Gebruik de inzichten uit deze statistieken om uw strategie te verfijnen, de targeting te verbeteren en de effectiviteit van uw inhoud en campagnes te vergroten. Door voortdurend de prestaties te meten en datagestuurde optimalisaties door te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw ABM-inspanningen afgestemd blijven op uw bedrijfsdoelen en tastbare resultaten opleveren.

Conclusie

Accountgebaseerde marketing is een zeer effectieve strategie voor B2B-bedrijven die hun marketinginspanningen willen maximaliseren en groei willen stimuleren met hoogwaardige accounts. Door de betekenis van accountgebaseerde marketing te begrijpen en deze stapsgewijze handleiding te volgen, kunnen bedrijven gepersonaliseerde, efficiënte en op elkaar afgestemde marketing- en verkoopstrategieën creëren die een substantiële ROI opleveren. Omarm de ABM-aanpak om sterkere relaties op te bouwen met belangrijke accounts en succes op de lange termijn te behalen.

Pin It on Pinterest

Share This