Waarom je Linkedin profiel verbeteren je een betere verkoper maakt – 10 Tips
LinkedIn is één van de belangrijkste platforms voor het bouwen van professionele relaties, het vinden van nieuwe klanten en het ontdekken van zakelijke kansen.
Het is een onmisbaar hulpmiddel voor verkopers die hun verkoopvaardigheden willen verbeteren en hun omzet willen verhogen.
Je LinkedIn-profiel verbeteren kan het verschil maken als het gaat om het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten en het positioneren van jezelf als een expert in jouw vakgebied.
In dit artikel bespreken we waarom het optimaliseren van jouw LinkedIn-profiel zo belangrijk is voor verkopers en hoe je dit het beste kunt doen om meer verkoopkansen te genereren.
Of je nu een doorgewinterde verkoper bent of net begint, dit artikel is een must-read voor iedereen die zijn verkoopvaardigheden naar een hoger niveau wil tillen.
Oneindige mogelijkheden voor je lead generatie
Met wereldwijd 875 miljoen leden, waarvan 9,1 miljoen Nederlandse gebruikers is LinkedIn uitgegroeid tot de meest krachtige zakelijk platform. Niet alleen voor werknemers en recruiters om te kijken naar geschikte kandidaten, maar juist voor bedrijven die zaken willen doen met andere bedrijven. Linkedin geeft je inzicht wie de juiste spelers zijn bij een bedrijf die jouw ideale klant zou zijn. Het is daarom een belangrijk visitekaartje om je als verkopen / adviseur goed te presenteren en je te onderscheiden van concurenten.
Een geoptimaliseerd LinkedIn profiel heeft een enorme impact hebben op je mogelijkheden om met een prospect in gesprek te komen.
We hebben een aantal praktische tips om je Linkedin Profiel te verbeteren, maar waarom zou je nu als verkoper je Linkedin profiel verbeteren als je eigenlijk bij je prospects langs wilt gaan. Gaat dat geoptimaliseerde Linkedin Profiel je een betere verkoper van je maken?
Nee, je Linkedin profiel verbeteren zorgt niet dat je een betere verkoper wordt; Maar het zorgt wel dat je eenvoudiger met je prospect in contact komt, Dat je meer prospects kan benaderen, Dat prospects weten wat je doet voordat je in gesprek gaat.
1. Een goed LinkedIn-profiel straalt professionaliteit uit
Met een professioneel uitziend LinkedIn-profiel laat je zien dat je een online benadering van je klanten en prospects belangrijk vindt. Jouw prospect scant namelijk in een paar seconden je online representatie en maakt dan de keuze of je de juiste persoon bent voor de dienst die hij zoekt. Immes iemand koopt niet het beste product maar het product dat hij het meest vertrouwd
Bij je in staat bent om jezelf te presenteren op een professionele manier die past bij je potentiële klanten, dan zijn sneller geneigd zijn om met je in gesprek te gaan (Online of Offline).
2. LinkedIn geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren als een expert
Als vertegenwoordiger van een bedrijf is het belangrijk om te laten zien dat je veel weet over je producten of diensten en de industrie waarin je werkt. Door artikelen te delen en zelf te posten op LinkedIn, kun je jezelf positioneren als de expert in jouw vakgebied. Dit kan potentiële klanten aantrekken die op zoek zijn naar iemand met specifieke kennis en expertise.


3. LinkedIn geeft je toegang tot potentiële klanten
LinkedIn is een platform dat zich richt op het professioneel netwerken, met je juiste vaardigheden heb je via Linkedin toegang hebt tot een breed scala aan potentiële klanten en zakenpartners, ook zonder Sales Navigator.
Door je te presenteren op Linked met een profiel dat verteld wat jij te bieden hebt en te netwerken met mensen in jouw industrie, kunnen potentiële klanten jou vinden. Ze weten immers wat je doet en wat jij voor ze kan betekenen; Ongeacht of ze je dienst direct nodig hebben.
4. Een goed LinkedIn-profiel kan je helpen om potentiële klanten te identificeren
Als je op zoek bent naar nieuwe prospects, helpt LinkedIn je deze te vinden. Door te zoeken op specifieke criteria, zoals bedrijfsnaam, branche of functietitel, kun je een lijst maken met mensen die jou ideale klanten kunnen zijn voor jouw producten of diensten. Vervolgens kun je deze mensen benaderen en proberen om hen te overtuigen om met je samen te werken.
In die eerste paar seconden die je prospect neemt om in te schatten of jij iets kan bieden wat hun leven makkelijker maakt.
5. LinkedIn helpt je om contact te houden met bestaande klanten
Een sterk LinkedIn-profiel kan je helpen om contact te houden met bestaande klanten. Regelmatig waardevolle inhoud te delen en te communiceren met je leads op LinkedIn, kun je een sterke relatie opbouwen en hen meer betrekken bij jouw merk en producten.
Dit leidt tot meer verkoopkansen op het moment dat jouw lead op zoek gaat naar een oplossing voor zijn probleem.
Doe je dit voor je bestaande klanten, verhoogt die de klanttevredenheid. Je blijft ’top of mind’ ook als je al hebt geleverd. Ze zijn direct op de hoogte van nieuwe diensten of bevelen je zelfs aan bij collega’s.
“Als iemand je naam Googelt staat meestal een LinkedIn profiel bovenaan! Zorg er dus voor dat jouw profiel er professioneel uitziet.”
12 Tips om je LinkedIn profiel verbeteren.
Lead generatie via LinkedIn?, Dit begint met een onderscheidend en volledig LinkedIn profiel. Een volledig profiel zorgt ervoor dat je beter in de zoekresultaten van Linkedin wordt weergegeven. Direct gevolg van een geoptimaliseerd profiel je connectieverzoeken gaat krijgen en dat prospects het eerste contact leggen.
Hierdoor ga je van verkopen naar gekocht worden.
Je Linkedin profiel bestaat uit verschillende onderdelen:
- Introductie
- Info
- Uitgelicht
- Achtergrond
- Vaardigheden
- Prestaties
- Aanvullende informatie
- Ondersteunende talen
Elk van deze onderdelen kan je optimaliseren zodat je berter wordt gevonden, je prospects direct weten dat je ze kan helpen.
Introductie
Tip 1 – Je Linkedin Profielfoto moet een professionele uitstraling hebben.
- Een goede profielfoto Professioneel of relevant en zonder dat je bezoek moet inzoomen om je gezicht te zien.
- De profielfoto is de eerste indruk die mensen van jou krijgen op LinkedIn! (mits je instellingen goed staan😀) Het zorgt voor vertrouwen en hekenbaarheid, maak gebruik van een duidelijke en actuele foto.
- LinkedIn een zakelijk platform is en daar moet een professionele foto daarbij. Geen zonnebrillen of vakantiefoto’s.
- Zorg voor een foto waar je gezicht heel duidelijk zichtbaar is met achtergrond die niet afleid. Pas je foto nog bij die senioriteit die je inmiddels hebt opgebouwd, met of zonder baard. Doel is dat bij de eerste offline meeting ze je herkennenHeb je nog steeds die foto van jaren geleden? Jij groeit in professionaliteit, dus laat je uitstraling meegroeien met je ondernemerschap.
Tip 2 – Voornaam een achternaam
- Vul hier je voor- en achternaam in zoals jij aangesproken wilt worden. LinkedIn is een professioneel netwerk, dus gebruik geen bijnaam of een titels. Dit leidt af en er zijn andere plekken in je linkedin profiel die daar wel voor geschikt zijn.
Tip 3 – de Kopregel en de plek voor je eerste Pitch
- Hier komt automatisch jouw huidige functie te staan en het bedrijf waar jij werkt. Maar als je een commerciele functie hebt, moet je deze ruimte gebruiken voor je eerste Pitch.
- Samen met je banner laat je hier zien wat jij voor je profielbezoeker kan betekenen.
- Je hebt 220 tekens om te vertellen wat je specialisme is, voor wie jou dienst is en wat je toegevoegde waarde is. Dit is een van de belangrijkste onderdeel op LinkedIn profiel.
- Hoe het leesbaar en begrijpelijk je hebt slechts een paar seconden.
Tips 4 Huidige functie – Wat heb jij te bieden
- Vul hier de functieomschrijving in van jouw huidige functie. Je kan hier creatief zijn maar hou het begrijpelijk. Vertel wat jij te bieden hebt aan je klanten.
- Zorg dat je correct bent verbonden met je bedrijfspagina zodat je bedrijfslogo zichtbaar is dat jij verbinden bent met het bedrijf.
Tip 5 – Opleiding
- vermeld alleen opleidingen die relevant zijn voor je prospect. je middelbare school is niet interessant. Vakopleidingen om je expertise te laten zien zijn wel relevant.
Tip 6 Bedrijfstak – Stand out
- Kies uit de lijst met LinkedIn bedrijfstakken een branche die het beste bij je dienst past. Zeker bij branche overscheidende beroepen is het soms moeilijk een goede keuze te maken. Dit heeft gevolgens in hoe jouw profiel in de zoekresultaten terugkomt.
Tip 7 Contactgegevens – Hoe kunnen ze contact met je opnemen
- Als vertegenwoordiger moet je het makkelijk maken als je connecties in contact willen komen. Niets irritanter dat je iemand wilt bellen en nergens een telefoonnummer te vinden is.Voeg ook de link op naar je website(s) toe en je zakelijke e-mailadres, telefoonnummers.
Tip 8. Linkedin Profiel in Creatormodus
Zet de Linkedin Creatormodus in je Linkedin profiel AAN. Dit staat meestal direct onder de statestieken van je LinkedIn profiel. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om 5 Hashtags toe te voegen aan je profiel. Dit zorgt dat je gevonden wordt op deze hashtags.
Verder verandert de locatie van de onderdelen “Uitgelicht’ en ‘Activiteiten’ meer naar boven in je profiel
Tip 9. Info tekst – presenteer jezelf.
Dit is de plek waar je 2600 tekens kan gebruiken voor je tweede Pitch.
Zorg dat je hier je potentiële klant aanspreekt. Wie je helpt, wat je aanbiedt, hoe je dat doet en jouw specifieke aanpak is.
Kruip in de huid van die ideal klant en laat zien dat je hem / haar begrijpt en hoe jij andere al hebt geholpen
Belangrijk is het leesbaar houden. Zorg met witregels en speciale icons dat je tekst opbreekt en aan.
Tip 10 Aanbevelingen – laat andere vertellen dat je goed bent
Social Proof werkt ook op LinkedIn. Laat anderen zoals je klanten, collega’s en managers vertellen dat jij als persoon de juiste bent om mee te werken.
Durf hier ook naar te vragen als je bijvoorbeeld een klant goed hebt geholpen. Als je zelf een concept stuurt zorg je zelfs dat het ze geen tijd kost en kan je sturen waar ze over schrijven.
Tip 11 Vaardigheden en onderschrijvingen
Je Linkedin netwerk kan je vaardigheden onderschrijven die jij aan je profiel toevoegt. Er zijn 50 vaardigheden waar je uit kan kiezen . Deze zijn onderdeel van het algoritme van LinkedIn en oe jij on de zoekresultaten voor komt. Besteed vooral aandacht aan je top 3. Die is direct zichtbaar op je profiel.
Zorg dat je top 3 van je vaardigheden in lijn is met je gewenste profilering.
Tip 12. Gebruik passende visuals
LinkedIn wordt steeds visueler. Je kunt op verschillende plaatsen op je LinkedIn profiel visuals toevoegen. Plaats een achtergrondbanner bovenaan je profiel (1584 x 396 pixels).
Voeg ook onder Ervaring ook media en linkjes toe.
En vergeet het onderdeel Uitgelicht niet. Hier kun je bijdragen en artikelen die je hebt gedeeld uitlichten, maar ook linkjes naar je website, foto’s met een korte beschrijving of presentaties. Uitgelicht neemt een prominente plaats in op je profiel.